Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Βουκαμβίλια - Μπουκαμβίλια

H βουκαμβίλια ή μπουκαμβίλια είναι ένα ημιαειθαλές αναρριχώμενο φυτό με χαρακτηριστικό της την απίστευτα μεγάλη χρωματιστή ανθοφορία. Κατάγεται από την Βραζιλία και ανήκει στην οικογένεια των νυκταιγινιδών. Έχει εντυπωσιακά λεπτά λαμπερά φύλλα σε σχήμα καρδιάς με μοβ  κόκκινες, άσπρες, και πορτοκαλί αποχρώσεις. Η υφή τους είναι χάρτινη και με την πάροδο μερικών εβδομάδων πέφτουν και αντικαθίστανται με καινούργια. Αν φυτευτεί στο έδαφος μπορεί να φτάσει τα 12 μέτρα.
Ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης έως και της αρχές του φθινοπώρου. Τη συναντάμε αρκετά στην χώρα μας αφού προτιμά τα ηλιόλουστα, ζεστά και ευάερα μέρη. Πρέπει να προφυλάσσεται από τους ισχυρούς ανέμους και το πολύ κρύο. Την καλοκαιρινή περίοδο θέλει αρκετό πότισμα και λίπασμα κάθε 15 ημέρες. Τον Μάρτιο είναι η περίοδος κλαδέματος της και μεταφύτευσης (αν είναι σε γλάστρα). Καλό είναι να μην αλλάζει συχνά μέρος. Ωραίο σχήμα παίρνει όταν τοποθετηθεί δίπλα σε πέργκολα ή τοίχο ώστε να μπορέσει να αναρριχηθεί. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα αρκετά εύκολα και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τη σύνθεση του εδάφους.

Αντιμετώπιση ασθενειών.

Δεν ανθίζει. Πιθανά το μέρος που βρίσκεται να έχει λίγο φως, να μην γίνεται καλός αερισμός ή να ποτίζεται συχνά. Μεταφέρετε το φυτό σε πιο ευάερο και φωτεινό σημείο. Αν το χώμα είναι υγρό, σημαίνει ότι το ποτίζετε πολύ. Σταματήστε το πότισμα μέχρι να στεγνώσει το χώμα και μετά να ποτίζετε πιο αραιά.

Αναπτύσσεται αργά. Πιθανά το χώμα δεν στραγγίζει καλά. Μεταφυτεύστε το φυτό σε καλή γλάστρα με υλικό αποστράγγισης.

Τα καινούργια φύλλα είναι μικρά. Το φυτό χρειάζεται λίπανση.

Τα άνθη και τα φύλλα πέφτουν και παραμένουν τα χρωματιστά φύλλα που μοιάζουν με άνθη.
Πιθανά το μέρος έχει πολλή ζέστη και ξηρασία. Ψεκάστε την και ποτίζετε το φυτό πιο τακτικά.


Λευκές απαλές κηλίδες πάνω στα φύλλα. Πιθανά είναι ωίδιο, λόγο υπερβολικής υγρασίας του περιβάλλοντος και κακό αερισμό. Μετακινήστε το φυτό σε πιο ευάερο χώρο.

Κιτρίνισμα φύλλων. Πολύ υγρασία. Αν το χώμα είναι υγρό, σημαίνει ότι ποτίζεται πολύ. Σταματήστε το πότισμα μέχρι να στεγνώσει το χώμα και μετά να το ποτίζετε πιο αραιά.
  
Κιτρίνισμα φύλλων με ιστούς αράχνης στην κάτω επιφάνεια. Πιθανά κάποιο μικρόβιο (Τετράνυχος). Αγοράστε και ψεκάστε με ειδικό εντομοκτόνο.

Κίτρινα στίγματα στα φύλλα, Πιθανά κοκκοειδή. Αφαιρέστε τα με βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα. Αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα αγοράστε και ψεκάστε με ειδικό εντομοκτόνο.

Λευκές κηλίδες σαν βαμβάκι. Πιθανά κάποιο μικρόβιο Ψευδόκοκκος (βαμβακάδα). Αφαιρέστε τα με βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα. Αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα αγοράστε και ψεκάστε με ειδικό εντομοκτόνο.












0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.