Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τάξος - Ήμερο Έλατο

Ο τάξος ή ήμερο έλατο είναι ένα κωνοφόρο αειθαλές δένδρο με αργό ρυθμό ανάπτυξης. Έχει βελονοειδές φύλλωμα και μπορεί να φτάσει τα 10-15 μέτρα ύψος. Πολύ συχνά το συναντάμε στην κατασκευή φραχτών αλλά και μεμονωμένα. Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται για τη μείωση των ρύπων από την ατμόσφαιρα.
Ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο ενώ η ωρίμανση των καρπών του πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Εκτός από τους καρπούς του, όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη αφού περιέχουν αλκαλοειδές ταξίνη (τα σπέρματα των καρπών είναι και αυτά δηλητηριώδη).
Προτιμάει ηλιόλουστες αλλά και ημισκιασμένες θέσεις, επίσης αντέχει και στον πολύ αέρα. Είναι ανθεκτικό στις περισσότερες κλιματικές συνθήκες, επομένως δεν έχει ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις. Δεν έχει προτίμηση σε κάποιο έδαφος αφού μπορεί να αναπτυχθεί από τα πιο όξινα έως τα πιο αλκαλικά. Θέλει αρκετό πότισμα αρκεί να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή αποστράγγιση. Η λίπανση βοηθάει πολύ στην υγεία και ζωηρότητα του φυτού.
Μπορεί να χρησιμοποιειθεί για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως πονοκέφαλο, κυστίτιδες, προβλήματα καρδιάς, άσθμα ή ως φάρμακο κατά του καρκίνου.
Πολλαπλασιάζεται είτε με σπόρους όπου είναι χρονοβόρα μέθοδος ή με μοσχεύματα που είναι πιο γρήγορη μέθοδος όσο αφορά την ανάπτυξη του φυτού.








0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.