Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Κάκτος Χριστουγέννων - Υπομονή



Η υπομονή ή κάκτος των χριστουγέννων ή επίφυλλο είναι ένα από τα αγαπημένα παχύφυτα. Υπάρχουν πολλά υβρίδια του Χριστουγεννιάτικου Κάκτου ή όπως λέγεται στα Ελληνικά, της Υπομονής. Τα λουλούδια μπορεί να είναι λευκά, κόκκινα, ροζ, φούξια, δίχρωμα και άλλα. Έγινε γνωστό ως κάκτος των Χριστουγέννων επειδή κάποιες ποικιλίες ανθίζουν περίπου τα Χριστούγεννα.
Χρειάζεται άφθονο φως όπως όλοι οι κάκτοι  αλλά δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή απευθείας με τις ακτίνες του ηλίου. Τα μπουμπούκια αρχίζουν να εμφανίζονται στις αρχές του φθινοπώρου και συνήθως μέχρι τα Χριστούγεννα αρχίζει και η ανθοφορία.  Αν το φυτό σας δεν ανθίσει, πιθανόν να βρίσκεται σε σκοτεινό χώρο ή η θερμοκρασία του χώρου είναι υψηλή. Το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε δροσερό μέρος λίγες εβδομάδες πριν την ανθοφορία. Μην γυρίζετε τη γλάστρα άκοπα την περίοδο που σχηματίζονται τα μπουμπούκια γιατί αν γυρίσετε το φυτό θα μετακινηθούν μακριά από το φως που είχαν συνηθίσει, έτσι προσπαθώντας να γυρίσουν προς το φως θα εξαντληθούν και θα πέσουν. Επίσης δεν αντέχει στα ψυχρά ρεύματα, στις ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας, στην λίγη ή υπερβολική υγρασία, στην ξηρασία και ίσως σε μία πολύ μεγάλη γλάστρα. Η υπομονή προτιμά να περιορίζονται οι ρίζες της σε μια μικρή γλάστρα από το να βρίσκεται σε μία πολύ μεγάλη γλάστρα. Η θερμοκρασία ενός σπιτιού είναι κατάλληλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για το φυτό. Το έδαφος πρέπει οπωσδήποτε να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Γενικώς όλοι οι κάκτοι έτσι και η υπομονή, χρειάζονται αρκετή υγρασία όλες τις εποχές του χρόνου, αρκεί ν’ αδειάζετε το νερό που μένει στο πιατάκι.  Αφήνετε το χώμα να στεγνώνει πριν το ποτίσετε ξανά. Λιπαίνετε μία φορά το μήνα για όλο το χρόνο ώστε να βοηθηθεί το φυτό.
Πολλαπλασιάζεται  πολύ εύκολα την άνοιξη ή το καλοκαίρι κόβοντας κλαδιά που να αποτελούνται από 2-3 διακλαδώσεις, αφήστε την κομμένη άκρη του να στεγνώσει και μετά φυτέψτε το σε ένα μικρό γλαστράκι.  Πιέστε το κλαδάκι όσο χρειάζεται για να στέκεται όρθιο.  Ποτίζετε τα φυτεμένα κλαδιά σαν να είναι ώριμα φυτά και περιμένετε να αναπτυχθούν μετά από περίπου 4 εβδομάδες.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.