Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κέντια


Η κέντια είναι ένα από τα πιο όμορφα φυτά για την διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Προέρχεται από το νησί Lord Howe, βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Σε αυτό το τροπικό νησί οι κέντιες αναπτύσσονται στη φύση. Έχει έναν λεπτό κορμό από τον οποίο ξεκινούν μακριοί μίσχοι με φοινικοειδή φύλλα. Λόγο της αργής ανάπτυξής της μπορεί να μείνει στην ίδια γλάστρα για αρκετό καιρό (3-5 χρόνια) χωρίς να χρειάζεται μεταφύτευση. Κάποια στιγμή που το χώμα θα είναι στεγνό, σηκώστε το φυτό από τη γλάστρα, αν η μπάλα του χώματος φαίνεται να αποτελείται κυρίως από ρίζες παρά χώμα, τότε είναι η στιγμή που πρέπει να αλλάξετε γλάστρα.
Αναπτύσεεται σε φωτεινά μέρη χωρίς όμως να έρχεται σε επαφή με τις ακτίνες του ηλίου όπου μπορεί να καούν τα φύλλα της. Αν το σημείο που βρίσκεται είναι πολύ φωτεινό τότε θα αναπτυχθεί γρήγορα και θα αποκτήσει πιο συμπαγές σχήμα. Ο ιδανικός προσανατολισμός, όσον αφορά το φωτισμό, είναι κοντά σε ένα βορεινό ή ανατολικό παράθυρο. Δεν αντέχει τα κρύα ρεύματα, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και γενικώς την παγωνιά. Αποφύγετε να αφήνετε τα φύλλα της να ακουμπούν σε τζάμια όταν η θερμοκρασία έξω είναι πολύ χαμηλή. Το χώμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ, να περιέχει περλίτη ώστε να διατηρεί την υγρασία και να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Η λίπανση από Μάρτιο μέχρι αρχές Οκτώβρη θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της κέντιας.
Γενικά όλα τα φοινικοειδή, δεν κλαδεύονται γιατί το σχήμα τους και ο τρόπος ανάπτυξής τους δεν το επιτρέπουν. Σε ύψος μπορεί και να ξεπεράσει τα 2 μέτρα. Τοποθετείτε τις κέντιες σε γωνίες όπου δεν θα την ακουμπάτε περνώντας ή γενικώς σε σημεία τα οποία θέλετε να καλύψετε και να ομορφύνετε. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα της έχει αρχίσει να στεγνώνει, τόσο ώστε να βραχεί όλη η μπάλα του χώματος και το νερό να αρχίσει να βγαίνει στο πιατάκι, το οποίο και οπωσδήποτε θα αδειάσετε μετά.
Οι κέντιες προσβάλλονται συνήθως από τετράνυχο και κοκκοειδή. Καθαρίζετε συχνά τα φύλλα με χλιαρό νερό ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες προσβολής της. Για την εξάλειψη των ασθενειών (εφόσον εντοπιστούν) ψεκάστε με ειδικό σκεύασμα που θα προμηθευτείτε.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.