Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πιλέα - Αλουμινόχορτο - Pilea


     Η Πιλέα (επιστ. Pilea cadierei, Πιλέα του Καντιέρ) ή αλλιώς «αλουμινόχορτο» είναι διακοσμητικό φυτό της οικογένειας των Κνιδοειδών (Urticaceae). Σ' αυτή την οικογένεια ανήκουν γνωστά είδη όπως η τσουκνίδα και το περδικάκι. Ειναι ιθαγενές φυτό του Βιετνάμ και καλλιεργείται για το εντυπωσιακό του φύλλωμα.
Περιγραφή 
     Έχει σκούρα πράσινα φύλλα με ασημί σχέδια. Στα τέλη του φθινοπώρου βγάζει άνθη που είναι μικρά και δυσκολοδιάκριτα. ΠΡΟΣΟΧΗ Τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη.
Πιλέα
PileaCadierei.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία:Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία:Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη:Κνιδώδη (Urticales)
Οικογένεια:Κνιδοειδή (Urticaceae)
Γένος:Πιλέα (Pilea)
Είδος:P. cadierei
Διώνυμο
Πιλέα του Καντιέρ (Pilea cadierei)

Απαιτήσεις 
         Η Πιλέα δεν ανέχεται το άμεσο φως του ήλιου το οποίο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του. Είναι φυτό που του αρέσει η σκιά, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα, όταν δε δέχεται αρκετό φως. Θερμοκρασίες γύρω στους 15° C είναι καλές για τον χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι μπορεί να ανεχθεί πιο υψηλές θερμοκρασίες, αρκεί να του παρέχεται αρκετή υγρασία, 4 φορές την εβδομάδα πότισμα. Χρειάζεται ένα αμμώδες, καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Μην ψεκάζετε τα φύλλα της. Η λίπανση θα βοηθήσει το φυτό στο να κρατήσει τα χρώματά της και να δείχνει πιο ζωηρή.


Πολλαπλασιασμός 
     Η Πιλέα πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που πρέπει να κόβονται την άνοιξη.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.