Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Φίκος Μπέντζαμιν - Ficus Benjamina


Ο φίκος μπέντζαμιν ή μπενζαμίνη, κοινώς γνωστή ως «κλαίουσα», είναι ένα είδος Συκής (Ficus) της οικογένειας των Μορεοειδών, μια οικογένεια φυτών στην οποία ανήκουν γνωστά είδη όπως η συκιά (Ficus carica), η μουριά, και το καουτσουκόδεντρο (Castilla elastica).
Είναι ενδημικό της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας. Είναι το επίσημο δέντρο της Μπανγκόκ, πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης. Χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική τοπίου και σε φυσικές συνθήκες μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα σε ύψος. Στις περιοχές που αυτοφύεται, ο μικρός καρπός του αποτελεί αγαπημένη τροφή για κάποια πουλιά. Στην Ελλάδα τα καταφέρνει εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου αναπτύσσεται πολύ σε μεγάλες γλάστρες αν η περιποίηση του είναι σωστή.
Έχει λεπτά κλαδιά με απανωτά χωρίσματα, τα οποία δίνουν στο φυτό ένα κομψό σχήμα, που μοιάζει με δέντρου. Καλύπτεται από μικρά, γυαλιστερά, γλωσσοειδή φύλλα. Είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις και σχετικά εύκολο στην φροντίδα του. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το φυτό είναι η ξαφνική πτώση των φύλλων του. Αυτό οφείλεται συνήθως σε κάποια μετακίνηση του φυτού, σε έκθεση του σε ρεύματα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Μια δημοφιλής ποικιλία είναι η Ficus benjamina Variegata, που έχει πράσινα φύλλα με κρεμ άκρες.
Χρειάζεται αρκετό φως αλλά όχι απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου γιατί ενδέχεται τα φύλλα του να καούν.   Συνήθως τα φυτά του γέρνουν προς την πλευρά που έρχεται το φως.  Γι΄αυτό εφόσον η γλάστρα βρίσκεται μέσα στο σπίτι, καλό θα είναι κάθε φορά που ποτίζετε το φυτό να περιστρέφετε τη γλάστρα  ένα τέταρτο του κύκλου ώστε να μην στραβώσει.  Είναι ευαίσθητος όταν τον αλλάζετε θέσεις γι΄αυτό αν τον αλλάξετε θέση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ρίξει κάποια φύλλα του για λίγες μέρες μέχρι να συνηθίσει στην καινούργια του θέση.  
Ποτίζετε μόνο όταν η επιφάνεια του χώματός του έχει στεγνώσει.  Αν η γλάστρα βρίσκεται μέσα στο σπίτι, το χειμώνα θα χρειαστεί να αυξήσετε την υγρασία του χώρου.  Μια πολύ καλή λύση είναι να τοποθετήσετε βότσαλα στο πιατάκι και από πάνω την γλάστρα.  Βρέχετε τα βότσαλα και καθώς θα εξατμίζεται το νερό, τα φύλλα του μπέντζαμιν θα απορροφούν την υγρασία.  Προσοχή να μην μένει νερό στο πιατάκι γιατί ενδέχεται να σαπίσουν οι ρίζες του. Καθαρίζετε τα φύλλα του αρκετά συχνά με ένα μαλακό σφουγγάρι και χλιαρό νερό για να αφαιρείτε τη σκόνη ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη του φυτού. Η λίπανση από την άνοιξη μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα βοηθήσει πολύ στην ζωηρότητα και ανάπτυξη του μπέντζαμιν
Αλλαγή γλάστρας γίνεται μόνο όταν οι ρίζες του φυτού βγουν στην επιφάνεια με προσοχή να μην τραυματιστούν οι ρίζες. Ο μπέντζαμιν κάθε άνοιξη πετάει αμέτρητα καινούργια φύλλα και κλαδιά που όμως δεν επιζούν όλα. Κλαδέψτε τα ξερά κλαδιά και τα κίτρινα φύλλα έτσι ώστε η ενέργειά να πηγαίνει στα γερά φύλλα. Αν ο μπέντζαμιν έχει ψηλώσει περισσότερο από όσο θα θέλατε, μπορείτε να κλαδέψετε την κορυφή του. Έτσι, το φυτό θα διοχετεύσει περισσότερη δύναμη στην ανάπτυξη των χαμηλότερων κλαδιών και θα γίνει πιο φουντωτό.
Ο φίκος μπέντζαμιν είναι γενικά ανθεκτικός σε ασθένειες, μπορεί όμως να προσβληθεί από κοκκοειδή.








0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.