Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Γεράνι - Μολόχα - Τζιράνι

Το γεράνι ή μολόχα ή τζιράνι κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και προέρχεται από τη ελληνική λέξη γερανός λόγο του σχήματός του. Στην χώρα μας ευδοκιμεί πολύ σε όλες τις περιοχές λόγο του κλίματος.
Το γεράνι υπάρχει σε πολλά χρώματα αλλά και δίχρωμα. Είνα ένα από τα πιο εύκολα φυτά καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Καλλιεργείται σε ηλιόλουστα σημεία, σε όλους τους τύπους χωμάτων με την προϋπόθεση να έχει καλή αποστράγγιση, να μην είναι δηλαδή συνεχώς υγρό. Προσπαθείτε να καλλιεργείτε τα γεράνια την άνοιξη ή το φθινόπωρο ώστε να προλάβει το φυτό να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον πριν τα κρύα ή τον καύσωνα.
Ποτίζετε το φυτό τακτικά όταν βλέπετε την επιφάνεια του χώματός του στεγνή και προσοχή να αδειάζετε παντα το πιατάκι από το νερό ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες του. Μην ρίχνετε νερό από ψηλά καθώς δεν συμπαθεί να βρέχονται τα φύλλα του, παρά μόνο αραιά και που ξεπλένετε το φυτό από την σκόνη. Προσπαθήστε όπως κάνετε άλλωστε σχεδόν σε όλα τα φυτά, να αφαιρείται τα ξηραμένα λουλούδια, ούτως ώστε να το βοηθήσετε να παράγει καινούργια λουλούδια γρηγορότερα. Η ανθοφορία του φυτού κρατάει μέχρι τα πρώτα κρύα, βέβαια μπορεί να σταματήσει να βγάζει χρωματιστά λουλούδια αλλά τα φύλλα του παραμένουν καταπράσινα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Η λίπανση την άνοιξη κάθε 15 ημέρες θα βοηθήσει πολύ στην ζωηρότητα και άνθιση του φυτού. Λιπαίνετε με υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή λίπασμα σε κόκκους αργής απορρόφησης. Τα γεράνια γενικώς είναι ανθεκτικά στις ασθένειες, αλλά μπορεί πολύ σπάνια να προσβληθεί από μελίγκρα.
            Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα από ένα κλαδί. Κόψτε ένα γερό κλαδί και αφαιρέστε τα φύλλα του σε ύψος περίπου 5 εκατοστών. Αφού στεγνώσει φυτεύτε το σε μια γλάστρα σε σκιερό μέρος. Μόλις ρίξει όλα του τα φύλλα, πολύ σύντομα θα αρχίσει να παράγει καινούργια και τότε μπορείτε να το μεταφέρετε σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου σας.









0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.