Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Οκτώβριος

Κηπουρική του μήνα:

Μπήκαμε στον Οκτώβριο και ήρθε ο καιρός να κλαδέψουμε τα καλλωπιστικά μας φυτά (πολύγαλαλαντάνα  λεβάντα, βουκαμβίλια κλπ). Κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά όπως επίσης και κάποια γερά ούτως ώστε να δώσουμε ωραίο σχήμα στο φυτό μας, αλλά το πιο βασικό είναι ότι θα το βοηθήσουμε να δυναμώσει και να ανθίσει περισσότερο.
Είναι η περίοδος που κάνουμε τις τελευταίες μας λιπάνσεις στα (καλλωπιστικά, γκαζόν και μποστάνι). Αναζητήστε το κατάλληλο λίπασμα από εξειδικευμένα φυτώρια και αφού σκαλίσετε το χώμα καλά  λιπάνετε και αμέσως ποτίστε. Το γκαζόν πρώτα το κουρεύουμε, μετά το λιπαίνουμε και τέλος το ποτίζουμε καλά.
Σκαλίζουμε πολύ καλά το χώμα των γλαστρών και του κήπου μας ούτως ώστε να μπορεί να απορροφηθεί καλά το βρόχινο νερό.  Όσο αφορά το γκαζόν, είναι η καλύτερη περίοδος για να το στρώσουμε ή να το σπείρουμε στον κήπο μας.
Ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου από την βεράντα στην θέση τους. Αφού τα καθαρίσουμε καλά από την σκόνη με ένα νωπό σφουγγάρι ή πανί  τα τοποθετούμε κοντά σε κάποιο παράθυρο μακρυά από θερμαντικά σώματα.

Φύτευση του μήνα:

Συνεχίζουμε να φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία βολβούς που θα ανθίσουν την επόμενη Άνοιξη (μούσκαρι, φρέζιες, ίριδες κτλ). Λόγο της υγρασίας που υπάρχει αυτή την εποχή είναι η καλύτερη περίοδος για να φυτεύουμε καλλωπιστικά και οπωροφόρα φυτά. (πικροδάφνες, αγγελικές, φωτείνιες, ιβίσκους κτλ)
Στο μποστάνι μας εφόσον πρώτα σκαλίσουμε πολύ καλά το χώμα για να αεριστεί, φυτεύουμε (ραδίκι, μπιζέλι, κουκιά, μαϊντανό, ρόκα, σπανάκι, ραπανάκι, κρεμμύδι, σκόρδο).

Άνθιση του μήνα:

            Μεταφυτεύουμε το χρυσάνθεμο σε μεγαλύτερη γλάστρα από αυτήν που το αγοράσαμε και ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα. Κόβουμε συνέχεια τα ξερά ώστε να ανθίζει συνέχεια. Όταν ξεραθεί τελείως, δεν απογοητευόμαστε, το κλαδεύουμε χαμηλά και συνεχίζουμε να το ποτίζουμε. Συνήθως την Άνοιξη πετάει φρέσκα πράσινα φύλλα μέχρι τον Οκτώβριο που ανθίζει ξανά.
Πανέμορφους χρωματισμούς αυτή την εποχή μας προσφέρει η κουμαριά με τα λευκά-πορτοκαλί κούμαρα τα οποία θα κοκκινίσουν αργότερα, οι πορτοκαλί καρποί του πυράκανθου, η ροδιά με τα όμορφα κίτρινα φύλλα, το κόκκινο φύλλωμα της βελανιδιάς κτλ.
Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα αχλάδια, τα ρόδια, τα κυδώνια, τα καρύδια, τα μήλα και τα αμύγδαλα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.