Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Νοέμβριος



Κηπουρική του μήνα:

Μπήκαμε στον Νοέμβριο τον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου και είναι η εποχή για να συντηρήσουμε τα φυτά μας τελειώνοντας τα κλαδέματα στα χαμηλά σημεία, σε όλα τα φυτά μας (τριανταφυλλιές, γκαούρες, λεβάντες, λαντάνες κτλ) που δεν είναι στην εποχή ανθοφορίας τους  ούτως ώστε να τα βοηθήσουμε και να τα ενθαρρύνουμε να ανθίσουν την Άνοιξη πιο υγιή και δυνατά.
Σκαλίζουμε το χώμα ώστε να αεριστεί καλά και να μπορεί να απορροφηθεί καλά το βρόχινο νερό και καθαρίζουμε τον κήπο μας από τα καλοκαιρινά μονοετή φυτά. Με μια τσουγκράνα, εφόσον έχουμε γκαζόν καθαρίζουμε και απομακρύνουμε τα φύλλα που έχουν πέσει ώστε να αερίζεται σωστά.
Προστατεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα φυτά μας από τον αέρα και το κρύο, δένοντας τα ψηλά φυτά και βάζοντας ανεμοφράκτες  Μειώνουμε το πότισμα όσο χρειάζεται (περίπου 1 φορά την βδομάδα να ποτίζονται καλά) ή το κλείνουμε όσο βρέχει. Μεταφέρουμε τις γαρδένιες, καμέλιες και ορχιδέες σε κλειστό χώρο κοντά σε παράθυρο μακρυά από θερμαντικά σώματα, ώστε να τα βοηθήσουμε να μην παγώσουν από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Φύτευση του μήνα:

Αν είχαμε φυτέψει σε γλάστρες (κουνουπίδια, λάχανα, μπρόκολα και μαρούλια) τα μεταφυτεύουμε στον λαχανόκηπο μας. Συνεχίζουμε και αυτόν τον μήνα να φυτεύουμε άνηθο, ρόκα και μαϊντανό. Για να έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψουμε κοκκάρι.
Μιας και αγαπάνε το κρύο είναι καλή εποχή να φυτεύσουμε τους βολβούς από τουλίπες, σε 12 εκατοστά βάθος και ποτίζουμε καλά όταν στεγνώνει το χώμα. Φυτεύουμε επίσης τριανταφυλλιές όπου στον λάκκο θα βάλουμε λίπασμα, από πάνω χώμα και τέλος θα ποτίσουμε.
Αν είχαμε φυτεύσει νωρίτερα (πανσέδες, βιολέτες, σκυλάκια, καλεντούλες και γαριφαλιές) ήρθε ο καιρός να τα μεταφυτεύσουμε. Επίσης είναι ο καιρός που πολλαπλασιάζουμε τις γαριφαλιές κόβοντας μόσχευμα που θα έχει 2 κόμπους, όπου ο ένας θα μπει μέσα στο χώμα και ο άλλος θα μείνει απ’έξω ώστε να μεγαλώσει το φυτό.

Άνθιση του μήνα:

             Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα ραδίκια, τα ραπανάκια, το σπανάκι, τα βελανίδια και οι καρποί της κουμαριάς. Τελειώνοντας ο μήνας πρέπει να έχουμε τελειώσει και με το μάζεμα της ελιάς.
Πανέμορφους χρωματισμούς αυτή την εποχή μας προσφέρει η λυκιδάμβαρη, τα διακοσμητικά χόρτα (μίσανθος και στίπα), οι κόκκινοι καρποί της κουμαριάς και οι πορτοκαλί καρποί του πυράκανθου. Οι αειθαλείς θάμνοι που στολίζουμε τους φράχτες μας (ο ελαίαγνος και ο όσμανθος) είναι γεμάτοι λουλούδια με πανέμορφη μυρωδιά.
.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.