Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Κόκκινο σκαθάρι στο Ρέθυμνο


Έχουν εντοπιστεί εκτεταμένες προσβολές σε πολλές περιοχές

Μεγάλη έξαρση έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την προσβολή από το σκαθάρι των φοινικοειδών στο Ρέθυμνο, με τους ειδικούς από πλευράς του Δήμου να έχουν εντοπίσει εκτεταμένες προσβολές σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα εντός των ορίων του δήμου Ρεθύμνης.

Ο δήμος εφιστά την προσοχή όλων των κατόχων φοινικοειδών και τους καλεί να κάνουν σχολαστικούς ελέγχους στα δέντρα τους και σε περίπτωση που αντιληφθούν ύποπτα συμπτώματα, όπως φαγώματα στα φύλλα, μορφές του εντόμου όπως κουκούλια, χαρακτηριστικό θόρυβο καθώς η προνύμφη τρώει το εσωτερικό του φοίνικα, να ενημερώσουν άμεσα το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου, ώστε να λάβουν κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης.

Ενημερώνει, επίσης, πως όσοι έχουν φοινικοειδή στο τελικό στάδιο προσβολής από το σκαθάρι, να προβούν, σύμφωνα και με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία, στο κόψιμο, κάψιμο ή θάψιμο σε βάθος τουλάχιστον δύο μέτρων των κατεστραμμένων δέντρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οδηγίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι στα τηλέφωνα 28313-43820 & 28313-43822, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος με τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι η κατάλληλη για τη φροντίδα και προστασία από το σκαθάρι των συγκεκριμένων φυτών και δέντρων.

Τέλος, στην ιστοσελίδα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου www.bpi.gr ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πλήθος στοιχείων για το πρόβλημα από το κόκκινο σκαθάρι και τρόπους δράσης για την προστασία των φοινικοειδών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.