Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Σφενδάμι Πλατανοειδές - Acer Platanoides


Ελληνική ονομασία: Σφενδάμι πλατανοειδές
Επιστημονική ονομασία: Acer platanoides
Οικογένεια: Aceraceae

           
          Το  Σφενδάμι πλατανοειδές είναι δένδρο φυλλοβόλο, ταχυαυξές, με ωραία σφαιρική και θολωτή κόμη που φθάνει σε διάμετρο σπάνια μέχρι και τα 30 μέτρα ύψος. Διαθέτει φύλλα με μακρύ μίσχο σε σχήμα παλάμης, με 5 ή 7 λοβούς (Όμοιο με τον πλάτανο). Το χρώμα των φύλλων είναι πράσινο ενώ το φθινόπωρο γίνεται κόκκινο ή πορτοκαλί.
Δένδο φωτόφυλλο χωρίς πολλές απαιτήσεις μπορεί να αντέξει στην μέτρια σκίαση, σε ισχυρούς ανέμους και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών. Καλύτερη όμως ανάπτυξη παρουσιάζει σε ελαφριά αμμώδη, μέτρια αργιλώδη έως και βαριά πηλώδη, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, με αρκετά θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται μέτρια υγρασία εδάφους.
Ανθίζει τον Απρίλιο και Μάιο και τα άνθη του σχηματίζουν κορύμβους.. Ο καρπός αποτελείται από δύο πτερυγιόμορφα μονόσπερμα κάρυα που ονομάζονται σαμάρια. Οι σπόροι ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και διατηρούνται στο δένδρο για αρκετούς μήνες.
Ο χυμός του χρησιμοποιείται στην οινοπνευματοποιία και στη ζαχαροπλαστική. Ως προς το ξύλο θεωρείται χαμηλής αξίας φυτό. Χρησιμοποιείται κυρίως για αντιανεμική προστασία, άλλων καλλιεργειών και για την παραγωγή γλυκαντικών ουσιών. Προτιμάται η φύτευσή του σε πόλεις για δημιουργία σκιάς, κατά μήκος των δρόμων ή γύρω από βιομηχανικές μονάδες επειδή αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το πυκνό φύλλωμα με τα μεγάλα πεντάλοβα φύλλα και η μεγάλη και στρογγυλή κόμη το κάνουν ιδιαίτερα κατάλληλο δένδρο για διακοσμητικές αναδασώσεις.
            Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή φύτευση σπόρων. Τα μοσχεύματα πρέπει να προέρχονται από νεαρά υγιή φυτά. Οι σπόροι πρέπει να συλλέγονται αφού ωριμάσουν (μετά τον Οκτώβριο), αλλιώς η φυτρωτικότητα μειώνεται σημαντικά. Αφού ξεραθούν, τοποθετούνται σε σάκους σε ξηρό και δροσερό μέρος. Πριν τη χειμερινή αποθήκευση πρέπει να εμποτιστούν τουλάχιστον για 24 ώρες. Ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης θεωρούνται όταν η διάρκεια δε ξεπερνά τους 4 μήνες και η θερμοκρασία διατηρείται κάτω από 8ο C. Η σπορά γίνεται στο τέλος του χειμώνα, όταν εξαλείφεται ο κίνδυνος των όψιμων παγετών. Οι σπόροι αρχίζουν να φυτρώνουν περίπου ένα μήνα μετά τη φύτευση. Εάν οι σπόροι συλλεχθούν πριν την ωρίμανσή τους πρέπει να στρωματωθούν αμέσως για τρεις τουλάχιστον μήνες και στη συνέχεια τοποθετούνται μέχρι να σπαρθούν, σε ψυγείο.








0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.