Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Απρίλιος



Κηπουρική του μήνα:

Σκαλίζουμε το χώμα για να αεριστεί και να ελέγξουμε για ζιζάνια. Ετοιμάζουμε την κοπριά και το φυτικό κομπόστ για την λίπανση του κήπου μας και τα αναμιγνύουμε με το χώμα του λάκκου μας πριν φυτέψουμε τους σπόρους.
Ανανεώνουμε την εδαφοκάλυψη ανάμεσα στις σειρές των φυτών μας και ρίχνουμε λίγο λίπασμα στην άκρη των φυτών που είχαμε φυτέψει τον Μάρτιο. Αντικαθιστούμε το χώμα στις καμέλιες, γαρδένιες, μπιγκόνιες με καινούργιο, εμπλουτισμένο με τύρφη και σίδηρο. Δεν κάνουμε ποτέ εργασίες σε φυτά που τα φύλλα τους είναι βρεγμένα, ούτως ώστε να αποφύγουμε την εξάπλωση των ασθενειών. Ελέγχουμε τον κήπο μας για σαλιγκάρια (ειδικά εκεί που έχουμε βάλει μαρούλια που είναι η αδυναμία τους) και τα απομακρύνουμε. Προφυλάσσουμε τους φοίνικες και τα γιούκα από το κόκκινο σκαθάρι, όπου μπορεί να τα σκοτώσει πάρα πολύ γρήγορα.
Εάν υπάρχουν μύκητες ή υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν, ψεκάζουμε τα εσπεριδοειδη μας με ειδικά σκευάσματα χαλκούχα που θα προμηθευτούμε από φυτώρια. Προσέχουμε στις λεμονιές να μην υπάρχουν βαθιά οργώματα τριγύρω γιατί μπορεί να κολλήσουν μύκητες και να καταστραφούν.
Στα μικρά αμπέλια τώρα είναι η εποχή για κλάδεμα των καινούργιων κλημάτων (Πλάγιασμα και δέσιμο των κληματίδων, καθώς και ράντισμα για περονόσπορο). Οι μεταφυτεύσεις γενικά, πρέπει να γίνονται νώρις το πρωί ή αργα το απόγευμα που είναι δροσερός ο καιρός και να προσέχουμε πάντα να υπάρχει η μπάλα του χώματος τριγύρω από τις ρίζες.

Φύτευση του μήνα:

 Τώρα είναι η ιδανική εποχή για να σπείρουμε αγγούρι, κολοκυθάκια, καλαμπόκι, ντομάτες, πιπεριές, πεπόνια, καρπούζια και μπάμιες. Το καλαμπόκι και τις μπάμιες που ανεβαίνουν γρήγορα τις μεταφυτεύουμε ώστε να μην κάνουν σκιά στα τριγύρω φυτά. Υπολογίζουμε 2 σειρές καλαμποκιού ούτως ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη επικονίαση. Μετα απο 3 εβδομάδες περίπου ξεκινάμε να φυτεύουμε για δεύτερη φορά γίγαντες, φασόλια, κολοκύθια και καλαμπόκι. Τους περισσευούμενους σπόρους τους βάζουμε σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να διατηρηθούν για τον επόμενο χρόνο. Τους σπόρους των λαχανικών τους διατηρούμε μέσα στο ψυγείο.
Τώρα είναι η εποχή που φυτεύουμε τα Ανοιξιάτικα λουλούδια μας: (σουρφίνια, πετούνια, μπιγκόνια, γκαιλάρδια, οινοθήρα ή οποία εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και παγκρέτα).
Όσο αφορά το γκαζόν μας:, όπου έχει κιτρινίσει ή ξεραθεί μπορούμε να ξανασπείρουμε τώρα πριν αρχίσουν οι ζέστες. Σκάβουμε τοπικά, αφαιρούμε τα ξερά σημεία, το αφήνουμε λίγο να αεριστεί και ξαναρίχνουμε τους σπόρους μας. Του κάνουμε ένα καλό κούρεμα και συνεχίζουμε να λιπαίνουμε το γκαζόν μας για 20 ημέρες και να ποτίζουμε καλά. Φροντίζουμε κάθε 2-3 ημέρες να ξεριζώνουμε τα αγριόχορτα που έχουν φυτρώσει μέσα στο γκαζόν.
      
Άνθιση του μήνα:

             Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: το κρεμμύδι, τα κουκιά, το σπανάκι, οι φράουλες και ο αρακάς.
Στους βραχόκηπους αυτή την εποχή ανθίζει η αρμέρια και η σαξιφράγκα. Φυτά πολύ ανθεκτικά όπου φουντώνουν πολύ γρήγορα. Μόλις τελειώσει η ανθοφορία ρίχνουμε ξανά λίπασμα στις αζαλέες. Κλαδεύουμε τις ορτανσίες και αραιώνουμε το πότισμα. Κόβουμε τις κορυφές στα χρυσάνθεμα και τις βάζουμε σε ένα βάζο με νερό όπου πολύ γρήγορα θα βγάλουν ρίζες και έπειτα μπορούμε να τις ξαναφυτεύσουμε σαν καινούργια φυτά.
Ο κήπος μας θα γεμίσει με μοβ λουλούδια: πολύ ανθεκτικές πασχαλιές, κουτσουπιές και γλιτσίνιες οι οποίες μεγαλώνουν πολύ γρήγορα αλλά θέλουν πολύ καλό κλάδεμα τον Χειμώνα για να πετάξουν τώρα τα λουλούδια τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.