Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Μάϊος


Κηπουρική του μήνα:

Ξεριζώνουμε από την ρίζα τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια διότι είναι οι πρώτες εστίες εντόμων. Αποφεύγουμε τις μεταφυτεύσεις γιατί οι πολλές αλλαγές στρεσάρουν το φυτό, τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Στερεώνουμε τα φυτά που έχουν γρήγορη ανάπτυξη, για να μην σπάσουν. Κουρεύουμε ξανά τους φυτοφράχτες και τους θάμνους. Αυτή η εποχή απαιτεί κορφολόγημα στις τριανταφυλλιές, μπουκαμβίλλιες και κισσούς ούτως ώστε να πετάξουν καινούργια άνθη.
Είναι καιρός να βάλουμε τις βιολογικές παγίδες για τα έντομα στα περιβόλια και στις ελιές για τον δάκο. Ένας εύκολος τρόπος για να τις φτιάξουμε είναι: Σε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού κάνουμε 5-6 τρύπες κοντά στο στόμιο με μια πρόκα, για να περνούν τα έντομα, γεμίζουμε τα 3/4 του μπουκαλιού με 20 γραμμάρια λιπάσματος νιτρικής αμμωνίας  που θα έχουμε διαλύσει σε 1 λίτρο νερού και το κρεμάμε στην ανατολική πλευρά του δένδρου.
Αυξάνουμε σταδιακά την λίπανση (κάθε 15 ημέρες). Ψεκάζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου με κρύο νεράκι γιατί ο ζεστός αέρας που μπαίνει από τις μπαλκονόπορτες μπορεί να ξεράνει τα φύλλα τους.

Φύτευση του μήνα:

 Ξεκινάμε να φυτεύουμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και ύστερα ποτίζουμε καλά. Είναι η εποχή για την τρίτη φύτευση σε πεπόνια, καρπούζια, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκι, μαϊντανό, αγγούρι και καλαμπόκι.
Μπορούμε να φυτεύψουμε κάλλα (σαν λευκά κρινάκια) που θα μας διακοσμούν τον κήπο με πανέμορφα άνθη έως τον Οκτώβριο, αρκεί να τηρούμε πιστά το πρόγραμμα λίπανσης και ποτίσματος.
Μαζεύουμε τους ξεραμένους σπόρους από τα μαρούλια, κουνουπίδια, μπρόκολα και κουκιά και τα αποθηκεύουμε για να τα  φυτεύψουμε την επόμενη χρονιά.
Ο ιβίσκος ζει μόνο μια μέρα αλλά αξίζει τον κόπο να τον φυτέψουμε αρκεί να το φροντίζουμε σωστά. Αγοράζουμε έναν με διπλά άνθη, καστανόχωμα και λίπασμα (μπλε κόκκους και λίγο σίδηρο) και τον φυτεύουμε σε μία ηλιόλουστη θέση. Ποτίζουμε καλά αρκεί να σιγουρευτούμε ότι το χώμα στραγγίζει καλά και όταν ξεραθεί τον κουρεύουμε ούτως ώστε να πετάξει και την επόμενη χρονιά.
Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλους φράχτες τότε προτιμούμε σπιρέες. Ανθίζουν γρήγορα γεμίζουν με φύλλα σαν θάμνοι και προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε έδαφος και αντέχουν στις ζέστες.
Τέλος μπορούμε να φυτεύψουμε αρωματικά φυτά (ρίγανη, δενδρολίβανο, άνηθο, βασιλικό, μαντζουράνα και σταμναγκάθι).
      
Άνθιση του μήνα:

             Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα φασολάκια, ο αρακάς, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φρέσκο σκόρδο, τα καρότα και οι πατάτες.
Στους βραχόκηπους αυτή την εποχή ανθίζει η ευφόρβια, η γαλατσίδα και η σολάνο (αειθαλής θάμνος με κόκκινους καρπούς). Ελέγχουμε συχνά τις τριανταφυλλιές μας και τα γιασεμιά για τετράνυχο.
Μεταφέρουμε τα ευαίσθητα στον ήλιο φυτά (καμέλια, γαρδένια) σε πιο σκιερά μέρη του σπιτιού.
Αποφεύγουμε να ποτίζουμε το γκαζόν μεσημεριανές ώρες που έχει ζέστη γιατί προκαλούνται μυκητιάσεις και χάνει το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Αυτόν τον μήνα ξεκινάει η συγκομιδή των αχλαδιών (κοντούλες), μαύρα κεράσια, και τα αφρόμηλα. Όπως επίσης μαζεύουμε λεβάντα, χαμομήλι, βόραγο και φασκόμηλο και τα αποξηραίνουμε.
Στο μπαλκόνι μας μπορούμε να κρεμάσουμε ζαρντινιέρες με χρυσάνθεμα και βαμβακούλες που αναπτύσσονται γρήγορα και δεν θέλουν πολύ πότισμα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.